Οι Έλληνες στην Μακεδονία νικούσαν τους τούρκους, αλλά οι ξένες δυνάμεις υποστήριζαν την οθωμανική βαρβαρότητα



22/5/2023
Υπήρχαν φορές στην ιστορία της Μακεδονίας μας, ιδιαίτερα τα χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, που ενώ νικούσαμε, στο τέλος χάναμε... Ποιες ήταν οι Μεγάλες Δυνάμεις εκείνης της εποχής που συμμαχούσαν με τους τούρκους και αποδυνάμωναν τους Έλληνες...

Τότε που ο Τσάμης Καρατάσος και οι άνδρες του μάχονταν στην Χαλκιδική κατά των τούρκων, και άλλοι Έλληνες, το ίδιο γενναίοι, ατρόμητοι και εμποτισμένοι με την λαχτάρα της Απελευθέρωσης της Μακεδονίας, αγωνίζονταν στα ιερά εδάφη του Μεγαλέξανδρου. 

Μεταξύ αυτών, οι Γ. Τζαχείλας, Δ. Ψαροδήμος, Ι. Διαμαντής, Ευ. Κοροβάγκος, Ζ. Σωτηρίου, Καραγεώργης, αγωνιστές από τις οικογένειες αρματολών των Λαζαίων και Μπιζιωταίων και πολλοί άλλοι Μακεδόνες που δεν άντεχαν άλλο τον τουρκικό ζυγό. 

Το σώμα αυτών των Ελλήνων, αφού έλαβε μέρος στις πιο πολλές μάχες που έγιναν στην θεσσαλική πεδιάδα, κατευθύνθηκε με περίσσιο θάρρος και αφοβία προς τον Όλυμπο. Ήταν σχεδόν 1.500 Έλληνες που κυνηγούσαν τους βάρβαρους τούρκους από τόπο σε τόπο. Τελικά, στην θέση Πιέρια (Σάπκα τότε) νίκησαν τους τούρκους που είχαν έλθει στην γη μας από την Σερβία και είχαν καταλάβει όλο το δυτικό τμήμα του Ολύμπου. 

Όπως μας πληροφορεί ο Στέφ. Παπαδόπουλος στο έργο του "Οι επαναστάσεις του 1854 και 1878 στη Μακεδονία", η εμφάνιση ισχυρών επαναστατικών δυνάμεων στην παλαιά κοιτίδα της κλεφτουριάς ανησύχησε τόσο τους τούρκους, όσο και τους προξένους της Γαλλίας και Αγγλίας στην Θεσσαλονίκη... 

Δυστυχώς, την δύσκολη και τραγική εκείνη εποχή για το έθνος μας οι Άγγλοι και οι Γάλλοι ήταν σύμμαχοι των τούρκων (αυτό συμβαίνει και σήμερα στην πραγματικότητα) και οι παρεμβάσεις τους επηρέαζαν αρνητικά τους απελευθερωτικούς αγώνες των Αγωνιστών μας. Εξαιτίας τους και μετά από σχετικές οδηγίες που κατέφθαναν στην Μακεδονία από την ελεύθερη Ελλάδα, οι Μακεδόνες Αγωνιστές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα απελευθερωμένα εδάφη μας. 

Κάθε μάχη που έδιναν οι Μακεδόνες Αγωνιστές ήταν ένα σημαντικότατο βήμα που οδηγούσε, χρόνο με τον χρόνο, στον Μακεδονικό Αγώνα, αφού συνέβαλε αποφασιστικά στην καλλιέργεια του Πόθου για την Απελευθέρωση της Μακεδονίας μας, και από τους τούρκους και από τους σλάβους. 

Διαβάστε επίσης: - Αναστάσιος Καρατάσος, ο Γέρος της Μακεδονίας: Σε σάκο με φίδια έβαλαν οι Τούρκοι την γυναίκα του. Πώς να μην τους κυνηγήσει αλύπητα; 

και Τσάμης Καρατάσος, ο Αρχιστράτηγος της Μακεδονίας που στρατολόγησε μέχρι και μοναχούς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου