Μία άγνωστη φωτογραφία: Ποιος είναι ο Παύλος Μελάς; Και, το τραγούδι των ανταρτών της Μακεδονίας μας για τον Αθάνατο


 6/10/2023

Η "άγνωστη" φωτογραφία του σώματος Μελά της 26ης Αυγούστου 1904.

Ο Μελάς καθιστός στην πρώτη σειρά, με παντελόνι.

Τέτοιες ημέρες ήτανε, αρχές του Οκτώβρη του 1904. 

Γεμάτος πάθος για την ελευθερία του έθνους και πόθο για την οριστική καταδίωξη των εχθρών από την Μακεδονία μας, ο Παύλος Μελάς (29 Μαρτίου 1870 - 13 Οκτωβρίου 1904) έτρεχε πάνω στην ιερή γη, έτρεχε προς τον θάνατο και την αθανασία. Το ήξερε; Το προαισθανόταν; Δεν ξέρουμε. 

Όμως, δεν τον ένοιαζε, αυτό το ξέρουμε.  Γιατί, αν φοβότανε για την ζωή του, θα έμενε στην Αθήνα και θα υπηρετούσε ήσυχα και ωραία στο πυροβολικό του Ελληνικού Στρατού, όπου ανήκε ως αξιωματικός. 

Αλλά, στα σωθικά του μέσα είχε γίνει βαθειά πληγή η υπόδουλη στους Τούρκους Μακεδονία μας με τους Βούλγαρους κομιτατζήδες να απειλούν, να βιάζουν και να καίνε τους Έλληνες.

Η φωτογραφία του Παύλου Μελά της 21ης Αυγούστου 1904.
Η δολοφονία του ήταν η σπίθα που άναψε την φωτιά της Απελευθέρωσης. 1904-1908, ο ένδοξος Μακεδονικός Αγώνας! Τελείωσε; Όχι! Γιατί, πάλι λαβωμένοι στέκουμε μέσα στον χρόνο οι Μακεδόνες, λαβωμένοι από προδοσία και άλλης μορφής βία, ύπουλη και ψυχοφθόρα που δεν σκοτώνει μόνο εμάς, αλλά, ακόμα χειρότερα, το έθνος μας. 


Για τον Παύλο Μελά υπάρχει κι ένα τραγούδι, εξαφανισμένο πια, των ανταρτών της Μακεδονίας μας. Σταλαγματιά το αίμα μου, για σε, Πατρίς, το χύνω. Το διέσωσε η 90χρονη χήρα του φονευθέντος το 1904 καπετάν Χατζηπανταζή, η Καπετάνισσα Σοφία εκ Σκοτούσης Σερρών. Διαβάστε τους στίχους εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου