Οι Μακεδονικοί Πόλεμοι με τους Ιταλούς και η μοιραίας σημασίας ήττα μας στην Μάχη των Κυνός Κεφαλών το 197 προ Χριστού

 
26/12/2023

Σήμερα, την Μακεδονία θέλουν να οικειοποιηθούν οι ανιστόρητοι Σκοπιανοί. Παλαιότερα ήταν οι Βούλγαροι, που ζήλεψαν την κατοχή του μακεδονικού εδάφους από τους Τούρκους. Όμως το μεγάλο πρόβλημα της αρπαγής της Μακεδονίας μας ξεκίνησε από τους Ιταλούς!

Μοιραίας σημασίας μάχη για τους Μακεδόνες μας, που "σφράγισε" την πτωτική πορεία της γης του Αλεξάνδρου, ήταν η μάχη των Κυνός Κεφαλών το 197 π.Χ. 

Οι Ρωμαίοι ήθελαν να κυριαρχήσουν παντού. Και τα κατάφερναν. Η αυτοκρατορία τους κατάπινε τους λαούς τον έναν μετά τον άλλο. Ήξεραν όμως ότι για να εδραιώσουν την δύναμή τους, έπρεπε να υποτάξουν το κυρίαρχο κράτος της εποχής τους. 

Εκείνα τα χρόνια, όταν τελείωνε ο 3 αιώνας προ Χριστού, στην αρχαία Ελλάδα, κυρίαρχη ήταν η Μακεδονία του Φιλίππου Ε΄ της δυναστείας των Αντιγονιδών. 

Έγινε ο Πρώτος Μακεδονικός Πόλεμος. Αλλά οι Ρωμαίοι δεν τα κατάφερναν τόσο καλά, όσο ήθελαν. Τι έπρεπε να κάνουν; Να εκμεταλλευτούν τις εσωτερικές αδυναμίες και έριδες των Ελλήνων. 

Απέναντι από τους Μακεδόνες, βρισκόταν η Αιτωλική Συμπολιτεία, που έκλεισε συμμαχία από το 211 προ Χριστού με την Ρώμη. Οι Μακεδόνες είχαν λοιπόν να πολεμούν με τους Ρωμαίους αλλά και με τους Αιτωλούς και τους όποιους συμμάχους τους. 

Αρχικά, οι Μακεδόνες του Φιλίππου σημείωναν νίκες σε βάρος των Αιτωλών και τελικά το 206 προ Χριστού οι αντιμαχόμενες πλευρές κατέληξαν σε συνθηκολόγηση . Ο Πρώτος Μακεδονικός Πόλεμος ήταν παρελθόν. 

Όχι όμως και οι βλέψεις των Ρωμαίων που βρήκαν τρόπους για να παρεμβαίνουν στα ελληνικά πράγματα, ειδικά μετά την νίκη τους στην Ζάμα επί των Καρχηδονίων (202 προ Χριστού). Από εκεί και μετά, το ενδιαφέρον τους στράφηκε αποκλειστικά στην Ελλάδα, αφού είχαν ήδη κυριαρχήσει σε όλη την Δυτική Μεσόγειο. 

Το 200 προ Χριστού, ξεκίνησε ο Δεύτερος Μακεδονικός Πόλεμος, με τους Ρωμαίους να έχουν πολλούς συμμάχους στο πλευρό τους. 

Οι Έλληνες της Μακεδονίας του Φιλίππου Ε΄ είχαν αρχίσει δυστυχώς και τραγικώς να αποδυναμώνονται, όσο πλησίαζε η μοιραίας σημασίας Μάχη στην θέση Κυνός Κεφαλαί της Θεσσαλίας, κατά τον Δεύτερο Μακεδονικό Πόλεμο. 

Από την μία πλευρά ήταν η Μακεδονία του Φιλίππου Ε΄ της δυναστείας των Αντιγονιδών, από την άλλη πλευρά ήταν η Ρώμη με τον Τίτο Κουίνκτιο Φλαμινίνο. 

Με τον τελευταίο ως αρχηγό, οι Ρωμαίοι κατευθύνθηκαν με 34.000 άνδρες στην θέση των Κυνός Κεφαλών. Εκείνη την εποχή, οι Ρωμαίοι είχαν φέρει στην Ελλάδα ακόμα και ελέφαντες μαζί τους. 

Οι Μακεδόνες του Φιλίππου Ε΄ ήταν 16.000 φαλαγγίτες, 7.500 πεζοί και 2.000 ιππείς. 

Οι καιρικές συνθήκες πριν την Μάχη ήταν άσχημες. Μετά από δυνατή βροχή, τον τόπο τον σκέπασε και ομίχλη. Ένα τμήμα των στρατιωτών του Φιλίππου κατέληξε σε κάποιους λόφους. Εκεί συναντήθηκε με τμήμα ιππικού του Φλαμινίνου. Ο τελευταίος ενίσχυσε κι άλλο αυτό το τμήμα του, για να κρατήσει απασχολημένους τους Μακεδόνες. 

Φοβερές οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι Έλληνες του Φιλίππου, που παρά τις αντιξοότητες κατάφερναν μέχρι ενός σημείου να απωθούν τους Ρωμαίους. Ωστόσο, ο Φίλιππος είχε βρεθεί σε ακατάλληλο έδαφος για την φάλαγγά του. 

Όταν έφτασε και το άλλο τμήμα του μακεδονικού στρατού στο αριστερό άκρο, ο Φίλιππος διέταξε τους στρατιώτες του να επιτεθούν. Τότε οι Ρωμαίοι υποχώρησαν. Δυστυχώς όμως οι νεοφερμένοι Μακεδόνες δεν είχαν προλάβει να παραταχθούν όπως έπρεπε. Ο Φλαμινίνος, εκμεταλλευόμενος αυτή την αδυναμία των Ελλήνων, έστειλε τους ελέφαντές του κατά των στρατιωτών μας στο αριστερό άκρο. 

Ενώ οι Έλληνες εκεί υποχωρούσαν, οι συμπολεμιστές τους στο δεξί άκρο έμεναν ακάλυπτοι. Έτσι, ο Φλαμινίνος έδωσε εντολή σε στρατιώτες του να επιτεθούν από τα νώτα στους Μακεδόνες. 

Οι Μακεδόνες του Φιλίππου κυκλώθηκαν και ηττήθηκαν. 

Οι απώλειες μας ήταν φρικτές. 5.000 Μακεδόνες σκοτώθηκαν. Ηρωικά όμως. Αφού σκοτώθηκαν και 2.000 Ρωμαίοι. 

Η Μάχη των Κυνός Κεφαλών ήταν μοιραίας σημασίας για τους Έλληνες. Δεν ήταν η τελευταία, ωστόσο είχα καταρρακωθεί και το ηθικό των στρατιωτών μας. 

Η τελευταία μάχη, μετά από την οποία οι Ρωμαίοι άρχισαν να επιβάλλονται και να ρημάζουν την πατρίδα μας, ήταν κατά τον Τρίτο Μακεδονικό Πόλεμο. Ήταν η Μάχη της Πύδνας. (Πληροφορίες υπάρχουν στις Μονογραφίες Παγκόσμιας Πολεμικής Ιστορίας, στις Ιστορίες του Πολύβιου και στην σελίδα wikipedia.org)

Όπως στα αρχαία χρόνια, έτσι και σήμερα, οι ξένοι γνωρίζουν ότι ο μόνος τρόπος για να υποτάξουν την Ελλάδα, είναι να της αρπάξουν την Μακεδονία. Αν η Ελλάδα είναι αδύναμη, οι ξένοι εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντά τους. 

Γίνεται έτσι κατανοητό ότι οι ξένοι και στην εποχή μας εξυπηρετούν τους σλάβους, για τους δικούς τους γεωπολιτικούς στόχους. Κανένας από εμάς που θέλουμε να λεγόμαστε νοήμονες άνθρωποι δεν αναρωτιέται, γιατί οι ξένοι έσχισαν τα ιμάτια τους προκειμένου οι σλάβοι να αποκτήσουν το όνομα "Βόρεια Μακεδονία". Αυτό που αναρωτιόμαστε όμως, είναι για πόσα αργύρια ξεπουλήθηκαν οι πολιτικοί της Ελλάδας προκειμένου να εκπληρώσουν τα σχέδια των ξένων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου