Αλουμινόχαρτο: Ποιες αρρώστιες μπορεί να προκληθούν από την χρήση του


 25/1/2024

Τα υγρά, όξινα ή αλμυρά τρόφιμα δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με αλουμινόχαρτο. Τι πρέπει να γνωρίζετε για να χρησιμοποιείτε το αλουμινόχαρτο με ασφάλεια.

Το αλουμίνιο μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω τροφών ή καλλυντικών. Εάν το καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες μακροπρόθεσμα, μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα, τη γονιμότητα ή την ανάπτυξη των οστών.

Το αλουμίνιο μπορεί να εισέλθει στα τρόφιμα μέσω της υγρασίας, του οξέος και του αλατιού. Επομένως, μην αφήνετε όξινα και αλμυρά τρόφιμα να έρθουν σε επαφή με αλουμίνιο.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει ορίσει 1 χιλιοστόγραμμα αλουμινίου ανά κιλό σωματικού βάρους ως τη μέγιστη ανεκτή πρόσληψη ανά εβδομάδα.

Ως προφύλαξη, ελαχιστοποιήστε την πρόσληψη αλουμινίου. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με το σωστό χειρισμό αντικειμένων αλουμινίου και αποφεύγοντας ορισμένα καλλυντικά.

Το αλουμίνιο βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα

Το αλουμίνιο και οι ενώσεις του είναι ένα φυσικό συστατικό σε πολλά τρόφιμα - για παράδειγμα στο πόσιμο νερό, τα μπαχαρικά, το μαύρο τσάι, τη ρόκα ή τα κουλουράκια. Επιπλέον, το αλουμίνιο εισέρχεται επίσης στα τρόφιμα μέσω καταναλωτικών ειδών όπως αλουμινόχαρτο ή επιτραπέζια σκεύη από αλουμίνιο. Τα φάρμακα και τα καλλυντικά προϊόντα όπως οι οδοντόκρεμες με λευκαντική δράση και τα αντηλιακά μπορούν επίσης να αποτελέσουν πηγή έκθεσης για τον άνθρωπο.

Για να μην επιβαρύνετε υπερβολικά το σώμα σας, δεν πρέπει να αποφεύγετε τροφές με φυσική περιεκτικότητα σε αλουμίνιο, αλλά να μειώνετε την πρόσθετη πρόσληψη. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, μέσω υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, όπως αλουμινόχαρτο ή μη επικαλυμμένοι δίσκοι μενού αλουμινίου.

Καμία επαφή ξινών και αλμυρών τροφίμων με αλουμινόχαρτο

Όταν αλάτι ή οξύ, για παράδειγμα από λεμόνι ή πάστα ντομάτας, έρθει σε επαφή με το αλουμινόχαρτο, τότε το αλουμίνιο βγαίνει από το αλουμινόχαρτο. Το αποτέλεσμα: Μικρά συστατικά του μετάλλου μπαίνουν στα τρόφιμα που είναι συσκευασμένα σε αυτό και τρώγονται.

Το αλουμίνιο μπορεί επίσης να διαρρεύσει στα τρόφιμα εάν καλύψετε αλμυρά και όξινα τρόφιμα σε μεταλλικά πιάτα ή μπολ με αλουμινόχαρτο. Και, στην συνέχεια μπορεί να διαλυθεί μέσα στο σώμα μέσω χημικών αντιδράσεων.

Επομένως, τα υγρά, όξινα ή αλμυρά τρόφιμα δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με αλουμινόχαρτο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά συνέπεια, το αλουμινόχαρτο και τα δοχεία για τρόφιμα πρέπει να φέρουν οδηγίες για ασφαλή και σωστή χρήση, ώστε να μην επιβαρύνεται η υγεία.

Οι κίνδυνοι για την υγεία δεν μπορούν να αποκλειστούν

Το αλουμίνιο που προσλαμβάνεται μέσω των τροφίμων δεν θεωρείται ότι είναι οξεία επιβλαβές για την υγεία καθώς η τοξικότητά του ταξινομείται ως χαμηλή. Ωστόσο, το μέταλλο μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα. Αν και ένα μεγάλο ποσοστό του αλουμινίου που καταναλώνεται απεκκρίνεται μέσω των νεφρών σε υγιείς ανθρώπους, το αλουμίνιο που δεν απεκκρίνεται μπορεί να συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ζωής, ειδικά στους πνεύμονες και στο σκελετικό σύστημα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο παθήσεων των νεύρων και των νεφρών.

Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου (BfR) αναφέρει επίσης τις επιπτώσεις στη γονιμότητα και τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη των οστών. Ορισμένοι επιστήμονες υποψιάζονται επίσης ότι το αλουμίνιο μπορεί να προάγει την άνοια και άλλα προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος του μαστού. Ωστόσο, αυτό δεν έχει αποδειχθεί πλήρως.

Ως προφύλαξη, η πρόσληψη αλουμινίου πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει ορίσει ένα χιλιοστόγραμμα αλουμινίου ανά κιλό σωματικού βάρους ως τη μέγιστη ανεκτή πρόσληψη ανά εβδομάδα.

Αλουμινόχαρτο: συμβουλές για πρακτική στην κουζίνα

Μην χρησιμοποιείτε αλουμινόχαρτο για να καλύψετε υγρά, όξινα ή πλούσια σε αλάτι τρόφιμα σε μεταλλικές πιατέλες ή μπολ σερβιρίσματος.

Μην κρατάτε τρόφιμα, ιδιαίτερα όξινα και αλμυρά, τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο για να μαγειρέψετε το φαγητό όσο πιο σπάνια γίνεται.

Ψήνετε μόνο για λίγο τα τρόφιμα σε μπολ αλουμινίου και προσθέτετε μόνο αλάτι και καρυκεύματα μετά. Οι επαναχρησιμοποιούμενες εναλλακτικές από ανοξείδωτο χάλυβα είναι καλύτερες.

Για είδη που προορίζονται για τρόφιμα, ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες για ασφαλή και σωστή χρήση.

Τρώτε γεύματα από μη επικαλυμμένα μπολ αλουμινίου όσο πιο σπάνια γίνεται.

Τα υλικά συσκευασίας από αλουμίνιο, όπως οι κάψουλες καφέ, τα καπάκια των φλυτζανιών γιαουρτιού και τα κουτιά αναψυκτικών είναι γενικά αβλαβή για την υγεία. Είναι επικαλυμμένα με ειδική επίστρωση ώστε το αλουμίνιο να μην έρχεται σε επαφή με το φαγητό. Πηγή: verbraucherzentrale.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου