Τι σημαίνει Μακεδονία;

 

13/1/2024

Το λέει και το όνομά της, Μακεδονία: 

Η γη των Μακεδόνων! Και πώς εμφανίστηκαν αυτοί;

Εκτός από τους ίδιους τους Μακεδόνες βασιλιάδες που μιλούν για την καταγωγή τους, έχουμε και τον Ησίοδο, που μιλά γι΄ αυτό το θέμα. 

Ο Ησίοδος, όπως λέγεται, ήταν ένας βοσκός που έζησε μεταξύ 750 και 700 π.Χ. στον Ελικώνα. Παρόλο που δούλευε στο ιερατείο της εποχής, τα ενδιαφέροντά του ήταν κυρίως τα ζώα του και το καθημερινό φαγητό του. Ώσπου μια μέρα, εμφανίστηκαν οι Μούσες στην ζωή του, τον μάλωσαν και στην συνέχεια τον ενέπνευσαν για να γράψει την Θεογονία του. Η Θεογονία είναι το έπος χάρη στο οποίο ο Ησίοδος κατατάχθηκε ως ο δεύτερος μετά τον Όμηρο ποιητής της αρχαιότητας. 

Στην Θεογονία ο Ησίοδος περιγράφει την γέννηση των θεών, ενώ έχει δημιουργήσει κι ένα δεύτερο ποίημα (ως συνέχεια του πρώτου), όπου μιλά για τα παιδιά που γεννήθηκαν από την ένωση των θεών με θνητές γυναίκες. 

"Πετώντας" μέσα στον αιώνιο χρόνο, φτάνουμε νοερά στην εποχή του Ησιόδου και τον "βλέπουμε" να γράφει: 

"Τούτη (η Αιθρία) έμεινε έγκυος από τον Δία που αγαπά τους κεραυνούς και γέννησε δυο γιους, τον Μάγνητα και τον Μακεδόνα τον αρματομάχο, που κατοικούσαν εκεί γύρω στην Πιερία και στον Όλυμπο". 

Τον Μακεδόνα τον αρματομάχο! Λέξεις που στέλνουν ρίγη στην ραχοκοκαλιά μας!

Μητέρα και του Μακεδόνα και του Μάγνητα ήταν η Αιθρία, η αδερφή δηλαδή του Έλληνα. Ο Έλληνας ήταν ο πατέρας του Δώρου, του Ξούθου και του Αιόλου που σύμφωνα με την μυθολογία μας, ήταν οι επώνυμοι ήρωες από τους οποίους κατάγονταν όλοι οι Έλληνες. 

Οι Μάγνητες ζούσαν στην περιοχή που σήμερα είναι η Μαγνησία. Οι Μακεδόνες ζούσαν στην Μακεδονία. Τα ονόματα μαρτυρούν την ελληνικότητα της γης πάνω στην οποία αυτοί οι πρόγονοί μας περπατούσαν, αγωνίζονταν, δημιουργούσαν. 

Οι Μακεδόνες και οι Μάγνητες είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, λάτρευαν τον Εταίρειο Δία, κινούνταν στους ρυθμούς του ίδιου πολεμικού χορού, μιλούσαν την ίδια γλώσσα. 

Τα κοινά χαρακτηριστικά ένωναν τους Μακεδόνες και τους Μάγνητες σ΄ ένα έθνος, το ελληνικό. Κι ας είχαν διαφορές στα ζητήματα της καθημερινότητάς τους. Έτσι συμβαίνει και σήμερα. Στα διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματά της πατρίδας μας, οι Έλληνες αντιμετωπίζουν με τους δικούς τους ξέχωρους τρόπους ζητήματα της καθημερινής ζωής τους, μπορεί και να έχουν αναπτύξει και διαφορετικά ήθη και έθιμα. Όμως, έχουν κοινά χαρακτηριστικά, όπως είναι η γλώσσα, που τους δένουν άρρηκτα στο άρμα του Ελληνισμού. 

Αυτό το άρμα του Ελληνισμού προσπαθούν να εξαφανίσουν εγχώρια και ξένα συμφέροντα, και είναι στο χέρι των Ελλήνων να τα κατατροπώσουν. Ακόμα και χρησιμοποιώντας τους πανάρχαιους ελληνικούς μύθους. Γιατί, οι μύθοι και οι πραγματικότητες των αιώνων, ενώνονται άρρηκτα και μάς κάνουν αυτό που σήμερα είμαστε: Το Ελληνικό Έθνος. Και δεν νοείται Ελληνικό Έθνος χωρίς την Μακεδονία μέσα του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου