Ποιοι ήταν οι Παρθενίες και πού τους οδήγησε ο Φάλανθος ο Λακεδαιμόνιος - Τι μπορεί να μας διδάξει η ιστορία του

Αργυρό νόμισμα του Τάραντα .O μυθικός Τάρας στο δελφίνι και ο ιδρυτής της πόλης Φάλανθος.
(425 - 415 π.Χ) -Εικόνα:deepi.gr

10/7/2025

Ο Φάλανθος, ένας από τους παρθενίες της αρχαίας Σπάρτης, ήταν αυτός που ίδρυσε την μοναδική αποικία των Σπαρτιατών, αυτή του Τάραντα, στην Μεγάλη Ελλάδα.

Ήταν οι παρθενίες Σπαρτιάτες; Για εμάς, φυσικά και ήταν! Αλλά, εκείνην την εποχή ήταν νόθα παιδιά που δεν τους αναγνωρίζονταν τα δικαιώματα των γνήσιων.

Κατά την διάρκεια του Α΄ Μεσσηνιακού Πολέμου -743-724 π.Χ.- οι βασιλιάδες της Σπάρτης, φοβούμενοι την μείωση του δωρικού πληθυσμού τους, έδωσαν την άδεια στις Σπαρτιάτισσες να συνάπτουν γάμους με περίοικους, που ήταν παλιοί κάτοικοι της Λακωνίας χωρίς πολιτικά δικαιώματα αλλά πλήρωναν φόρους, καθώς και με είλωτες, που είχαν πολεμήσει μαζί τους.

Οι γυναίκες που αποκτούσαν παιδιά με περίοικους θεωρούνταν παρθένες (!) και τα παιδιά τους, γι΄ αυτό τον λόγο, ονομάστηκαν παρθενίες. Τα παιδιά με είλωτες ήταν οι επεύνακτοι.

Ο γιος του περίοικου Αράκου και μίας γνήσιας Σπαρτιάτισσας ήταν ο Φάλανθος. Τι συνέβη και ο Φάλανθος εγκατέλειψε την Σπάρτη και τράβηξε προς την Μεγάλη Ελλάδα; Οι βασιλιάδες φταίνε…

Βάσει των υποσχέσεων που είχαν δώσει οι βασιλιάδες, μετά το τέλος των πολεμικών συγκρούσεων, στις οποίες συμμετείχαν και οι παρθενίες, θα τους δίνονταν πολιτικά δικαιώματα και κλήρος γης. Αλλά, σαν τελείωσε ο εικοσάχρονος πόλεμος, οι βασιλιάδες υπαναχώρησαν και αρνήθηκαν να παραχωρήσουν αυτά τα δικαιώματα.

Το αποτέλεσμα ήταν να αρχίσουν οι παρθενίες να συνωμοτούν κατά του πολιτεύματος. Όμως, έγιναν αντιληπτά τα σχέδια τους και ξέσπασαν μεγάλες ταραχές. Τελικά, η επαναστατική δράση των παρθενίων καταστάλθηκε, και αυτοί αναγκάστηκαν, για να επιβιώσουν, να μεταναστεύσουν.

Ο Φάλανθος ορίστηκε αρχηγός της μεταναστευτικής ομάδας, μα πριν ξεκινήσουν για το άγνωστο ταξίδι, ζήτησε χρησμό από το Μαντείο των Δελφών αναφορικά με τον τόπο εγκατάστασής τους. Σύμφωνα με τον χρησμό, ο Φάλανθος θα κατακτούσε την πόλη στην οποία θα ένοιωθε βροχή κάτω από αίθρα (εν αιθρία).

Κάποτε κι άλλοτε, έφτασαν στην νότια Ιταλία. Ήρθαν σε συγκρούσεις με τους ντόπιους, που ναι μεν ήταν νικηφόρες, αλλά δεν τους εξασφάλιζαν την κυριαρχία της πόλης που τότε ακόμα λεγόταν Άνξα. Ο Φάλανθος ήταν πολύ στεναχωρημένος, γιατί δεν καρποφορούσαν οι προσπάθειές τους, μα δεν μπορούσε να ερμηνεύσει σωστά και τον χρησμό. Πώς μπορούσε να βρέξει χωρίς να υπάρχουν σύννεφα (εν αιθρία);

Η γυναίκα του Φάλανθου, η Αίθρα, δεν άντεχε να τον βλέπει τόσο στεναχωρημένο, και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τον παρηγορήσει. Μια μέρα, εκεί που χάιδευε το σκυμμένο στα γόνατα κεφάλι του, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της που άρχισαν να στάζουν πάνω στον Φάλανθο. Και ξαφνικά ο παρθενίας κατάλαβε τι σήμαινε ο χρησμός. Επιτέλους, είχε νοιώσει «βροχή» κι αυτή ήταν τα δάκρυα της Αίθρας (εν αιθρία). Τότε κατάλαβε πως είχε έρθει η ώρα εκπλήρωσης του χρησμού.

Σαν νύχτωσε, με νέα ορμή και αυτοπεποίθηση, επιτέθηκαν ο Φάλανθος και οι παρθενίες του στην πόλη και την κυρίεψαν. Έκτοτε, η μεγάλη και πλούσια αυτή πόλη λεγόταν Τάραντας.Σε αυτήν έζησαν και έδρασαν οι αρχαίοι Έλληνες, και οι τωρινοί κάτοικοι ακόμα μιλούν με περηφάνια και θαυμασμό για την αρχαιοελληνική καταγωγή τους. 

Συμπερασματικά, μπορεί να λεχθεί ότι οι Έλληνες που βιώνουν καταχρήσεις εξουσίας, μπορούν να υψώσουν το ανάστημά τους στις δυσκολίες, να ταξιδέψουν, να ριζώσουν κάπου στην ξενιτειά και να δοξάσουν, όχι μόνο την οικογένειά τους, αλλά και ολόκληρο τον Ελληνισμό. Πίστη, πείσμα και υπομονή, είναι τα όπλα!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου