Ρήγας Βελεστινλής ή Φεραίος, Βελεστίνο 1757 - Βελιγράδι 24 Ιουνίου 1798 - Μια άγνωστη πτυχή του μεγάλου Έλληνα που για να συγκινήσει τους υπόδουλους Έλληνες, τραγουδούσε τον Θούριο συνοδεία μουσικού οργάνου!.. Τι λένε οι ξένοι γι΄ αυτόν τον πρωτεργάτη της Επανάστασης του ΄21!
Ξένοι μελετητές, αναπτύσσοντας τις σχετικές με τα άσματα του Ρήγα αντιλήψεις τους, έχουν διατυπώσει πολλά και ενδιαφέροντα ομολογουμένως πράγματα.
"Παρελθούσης ήδη της αφορμής - γράφει ο Cornelius G. Felton - είναι εύκολον να ιδεί κανείς ότι τα άσματα του Ρήγα ώφειλον κάτι από την αποτελεσματικότητά των εις τας περιστάσεις και τας αιτήσεις του καιρού. έχουν όμως στερεάς αξίας, αίτινες θα τα καταστήσουν αγαπητά δια παντός εις την μνήμην των συμπατριωτών του. Επί του παρόντος αποστηθίζονται από καρδιάς και απαγγέλλονται υπό των Ελλήνων μετά πόθου μεταδοτικού. Ο ενθουσιασμός που ήναψαν το όνομα και τα έργα του Ρήγα μεταξύ των Ελλήνων κατά το 1809-1810 απεικονίζεται ωραία υπό του Hobhuse"*
Άνθρωπος με δημοκρατικές πεποιθήσεις, ο Ρήγας πίστευε πως ο λαός μπορούσε ν΄ αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό, στηριζόμενος αποκλειστικά και μόνο στις δικές του δυνάμεις. Οι απελευθερωτικές ιδέες του αναφέρονταν στο "Σύνταγμά" του, αλλά ο ίδιος ο Ρήγας, βρίσκοντας πως οι απλοί άνθρωποι του λαού, όντας αγράμματοι, δεν θα μπορούσαν να κατανοήσουν σωστά τις απελευθερωτικές αυτές ιδέες του, μαζί με το "Σύνταγμα" τύπωσε και το Θούριό του, αυτή την "επαναστατική προκήρυξη σε ποιητική μορφή" - όπως αποκαλεί ο Γ.Λ.Αρς το Θούριο του Ρήγα - και τον οποίο έγραψε στην απλή γλώσσα του λαού - γλώσσα που δεν την χρησιμοποιούσαν ως τότε στην ελληνική φιλολογία - σε μια γλώσσα δηλαδή που δεν άφηνε αδιάφορο ούτ΄ έναν Έλληνα.
Και ακριβώς γι΄ αυτό ο Θούριος, επιμένει ο Γ.Λ.Αρς, όταν τραγουδιόταν από το Ρήγα με συνοδεία κιθάρας, συγκινούσε τους πάντες, γιόμιζε τα στήθια όλων μ΄ έναν ακράτητο ενθουσιασμό, ενέπνεε στους υποδούλους "την ιδέα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας" και εγκαθιστούσε στην ψυχή τους την πίστη πως η "νίκη είναι κοντά"...**
Πηγή: Ρήγας Βελεστινλής - Αγωνιστής και Εθνεγέρτης, Γιάννης Μαρές, εκδ. Καλέντης
* Βλ. Cornelius G. Felton: "Greece, Ancient and Modern", Boston 1867, τομ. Β΄, σελ. 418.
** Βλ. Γ.Λ.Αρς: "Η μυστική οργάνωση Φιλική Εταιρεία", σελ. 32.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου