Το «Κεντρικό Σχολείο» του Ιωάννη Καποδίστρια που πίστευε ότι η Παιδεία σώζει το Έθνος μας


 11/1/2024

Για τα Ελληνόπουλα από τις υπόδουλες περιοχές της Ελλάδας και για τους γιους των αγωνιστών.

Το “Κεντρικό Σχολείο” δημιουργήθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα το 1829. Το “Κεντρικό Σχολείο” ήταν το μοναδικό δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα που προσέφερε ανώτερες σπουδές την περίοδο διακυβέρνησης του Κυβερνήτη Καποδίστρια. Στεγάστηκε στο Εΰνάρδειο, όπου παλιότερα συνεδρίαζε το “Πανελλήνιον”, με την συνδρομή του Ελβετού φιλέλληνα τραπεζίτη Εΰνάρδο. Πρωτολειτούργησε στις 2 Ιανουαρίου 1830.

Ο Ι. Καποδίστριας έδινε μεγάλη σημασία στο κομμάτι της εκπαίδευσης και της μόρφωσης των νέων, κάτι το οποίο θεωρούσε πρωτευούσης σημασίας για την ανασύσταση του κράτους. Η φοίτηση ήταν τριετής και τα μαθήματα, κυρίως, θεωρητικής κατεύθυνσης. Βασικοί εκπαιδευτικοί στο “Κεντρικό Σχολείο” ήταν: ο Γεώργιος Γεννάδιος, ο οποίος δίδασκε ελληνική γλώσσα, συντακτικό, ιστορία και γεωγραφία κι ο Ιωάννης Βενθύλος, ο οποίος δίδασκε Έλληνες ποιητές, μαθηματικά και γαλλικά. Επιπλέον άλλοι εκπαιδευτικοί ήταν: ο Φώτιος Βότζας, ζωγράφος, ο οποίος δίδασκε το μάθημα της σκιαγραφίας, κι ο Αθανάσιος Αβραμίδης για την μουσική.

Σημαντικός αριθμός των σπουδαστών του “Κεντρικού Σχολείου” ήταν υπότροφοι της Κυβέρνησης, και κυρίως εκείνοι που προέρχονταν από τις υπόδουλες περιοχές της Ελλάδας και οι γιοι των αγωνιστών. Ο Καποδίστριας επέβλεπε από κοντά την φοίτηση των σπουδαστών καθώς ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την εξέλιξη και την πρόοδό τους. Ήταν κοντά τους την ώρα του μαθήματος για να τους ενθαρρύνει και να τους επιβλέπει. Ο Κυβερνήτης εξέδωσε διάταγμα στις 16 Ιανουαρίου 1830, το οποίο καθόριζε την λειτουργία των σχολείων. Σύμφωνα με αυτό:

Τα σχολεία της Επικράτειας δεν θα κάνουν μάθημα τις Κυριακές, τις δεσποτικές και θεομητορικές γιορτές των Αγίων.

Κατά τις γιορτινές ημέρες, μετά την Θεία Λειτουργία οι μαθητές πηγαίνουν σχολείο και αφού γίνει εξήγηση του Ιερού Ευαγγελίου της ημέρας, γίνεται η συνηθισμένη παράδοση.

Οι ώρες παράδοσης είναι για το πρωΐ: 9:00-12:00 και για το απόγευμα: 14:00-17:00.

Τα αλληλοδιδακτικά σχολεία θα έχουν διακοπές από 20 Ιουλίου έως 1 Σεπτεμβρίου. Τις ημέρες των διακοπών, εκτός από τις γιορτές, γίνεται μάθημα μόνο μέχρι το μεσημέρι.

Το “Κεντρικό Σχολείο” δεχόταν μαθητές ηλικίας 13-16 ετών που είχαν ολοκληρώσει την δευτεροβάθμια εκπαίδευσή τους. Οι σπουδαστές του “Κεντρικού Σχολείου”στελέχωσαν πολλές κρατικές υπηρεσίες και παράλληλα αποτέλεσαν ένα άρτια επιστημονικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Στο “Κεντρικό Σχολείο” δίδαξαν την εποχή εκείνη μεγάλα ονόματα στον εκπαιδευτικό χώρο, όπως: Γ. Γεννάδιος, Κ. Κοκκινάκης κ.α.

Μετά τον θάνατο του Κυβερνήτη το “Κεντρικό Σχολείο” έκλεισε τον Ιανουάριο του 1832, εφόσον οι σπουδαστές του μειώνονταν σταδιακά και μετονομάστηκε σε “Λύκειο” σε μια προσπάθεια ν’ απομακρυνθεί από την συσχέτισή του με την διοίκηση του πρώην Κυβερνήτη. Αργότερα το 1834 μεταφέρθηκε στην Αθήνα με τ’ όνομα: “Βασιλικό Ελληνικό σχολείο και γυμνάσιο Αθηνών”, το οποίο ήταν αρρένων. Αργότερα, έγινε μόνο γυμνάσιο και πρώτος γυμνασιάρχης ήταν ο Γεώργιος Γεννάδιος, προς τιμήν του οποίου μέχρι και σήμερα έχει πάρει τ’ όνομά του και λέγεται “Γεννάδειο”. Στο “Κεντρικό Σχολείο” διδάσκονταν: αρχαία ελληνικά, ιστορία, μαθηματικά, φυσική,γεωγραφία, γαλλικά, φυσική ιστορία, θρησκευτικά, λατινικά και καλλιγραφία. Μέχρι και το 2015 συμπεριλαμβανόταν στα Πρότυπα σχολεία. Η εισαγωγή σήμερα γίνεται από τα Μαράσλεια Δημοτικά και με κλήρωση.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο αυτό:

1) Κεντρικό Σχολείο. Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org

2) Κεντρικό Σχολείο. Ανακτήθηκε από sansimera.gr

3) Κεντρικό Σχολείο – Αίγινα. Ανακτήθηκε από 1lyk-peir-gennad.att.sch.gr - Πηγή  / Πολυξένη Ζαρκαδούλα / Πηγή φωτογραφίας:sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου