Πώς καταστράφηκε και ανακαλύφθηκε ξανά η αρχαία ελληνική πόλη της Ελίκης

Ερείπια της αρχαίας ελληνικής πόλης της Ελίκης. Πηγή: Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
7/2/2024

Η αρχαία Ελίκη ήταν μια διάσημη ελληνική πόλη που είχε μια καταστροφική μοίρα στα αρχαία χρόνια. Όπως η χαμένη πόλη της Ατλαντίδας,

εξαφανίστηκε κάτω από τα κύματα σε μια δραματική φυσική καταστροφή. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι μελετητές πιστεύουν ότι αυτή ήταν η πραγματική έμπνευση για την αφήγηση του Πλάτωνα για την Ατλαντίδα. Τι γνωρίζουμε για την εξαφάνισή της και πώς ανακαλύφθηκε ξανά;

Πώς ήταν?

Η Ελίκη ήταν αρχαία ελληνική πόλη στη βόρεια Πελοπόννησο . Ήταν μια πολύ ισχυρή πόλη, ως ηγέτης της Αχαϊκής Συμμαχίας, μιας συνομοσπονδίας δώδεκα πόλεων. Δεν είχε μόνο στρατιωτική επιρροή αλλά και πολιτική, πολιτιστική και θρησκευτική. Η Ελίκη παρήγαγε ακόμη και τα δικά της νομίσματα.

Η πόλη της Ελίκης λάτρευε τον Ποσειδώνα ως τον κύριο θεό της. Παράλληλα, η Ελίκη ήταν μια διάσημη εμπορική πόλη. Οι έμποροι ταξίδευαν στην πόλη για να τους ευλογήσει ο Ποσειδώνας για να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές ταξίδι πάνω από τις θάλασσες. Η Ελίκη ίδρυσε αποικίες σε πολλά μακρινά μέρη, όπως στην Ανατολία και την Ιταλία .

Έχοντας αυτά τα γεγονότα κατά νου, δεν είναι περίεργο που ορισμένοι μελετητές έχουν προτείνει ότι η Ελίκη ήταν η έμπνευση για την αφήγηση του Πλάτωνα για την Ατλαντίδα. Όπως και η Ελίκη, η Ατλαντίδα υποτίθεται ότι ήταν κέντρο διεθνούς εμπορίου, με ναό αφιερωμένο στον Ποσειδώνα. Ωστόσο, η πιο εντυπωσιακή σύνδεση με την Ατλαντίδα είναι η ξαφνική καταστροφή της πόλης. Πώς ἐγινε αυτό;

Πώς καταστράφηκε ξαφνικά η αρχαία ελληνική πόλη Ελίκη

Περίπου το έτος 373 π.Χ., κάτι τρομερό συνέβη στην Ελίκη. Αν και έχουμε μόνο αναφορές από μεταγενέστερα χρόνια, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε σεισμός. Αυτός ο σεισμός έκανε τη γη να βυθιστεί και ένα τσουνάμι σάρωσε τον οικισμό.

Οι σύγχρονες πηγές συχνά ισχυρίζονται ότι η πόλη της Ελίκης γλίστρησε στη θάλασσα - με άλλα λόγια, στον Κορινθιακό Κόλπο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πολύ σωστό. Αντί να κατέβει στη θάλασσα, η θάλασσα ήρθε από πάνω της με τη μορφή τσουνάμι. Ο λόγος που δεν εμφανίστηκε ξανά όταν το νερό υποχώρησε είναι επειδή ο σεισμός έκανε την πόλη να βυθιστεί κυριολεκτικά στο έδαφος.

Αργότερα, στα τέλη του τρίτου αιώνα π.Χ., ο Ερατοσθένης επισκέφτηκε την τοποθεσία. Σύμφωνα με την αφήγηση του, ντόπιοι ναυτικοί τον ενημέρωσαν ότι το άγαλμα του Ποσειδώνα, που κρατούσε ένα μυθικό πλάσμα γνωστό ως ιππόκαμπος, ήταν ακόμα ορατό κάτω από το νερό. Ήταν στην πραγματικότητα ένας κίνδυνος για τα δίχτυα ψαρέματος, αφού πιάστηκαν στο άγαλμα.

Με τα χρόνια διάφοροι άλλοι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς περιέγραψαν τα ερείπια της πόλης. Ωστόσο, η τοποθεσία τελικά κατέληξε σε λάσπη από τα κοιτάσματα που μεταφέρθηκαν από το ποτάμι στην περιοχή. Αυτό προκάλεσε την πλήρη εξαφάνιση των ερειπίων, γεγονός που οδήγησε στην απώλεια της ακριβούς τοποθεσίας.

Πώς ανακαλύφθηκε ξανά η Ελίκη

Πώς ανακαλύφθηκε ξανά η Ελίκη; Η μία βασική υπόθεση που εμπόδισε την εκ νέου ανακάλυψή της ήταν ότι βυθίστηκε στη θάλασσα. Η εν λόγω θάλασσα είναι στην πραγματικότητα ο Κορινθιακός Κόλπος. Για το λόγο αυτό, ερευνητές σε όλη τη διάρκεια του εικοστού αιώνα προσπάθησαν να αναζητήσουν τα ερείπια της ακριβώς έξω από τις ακτές αυτού του κόλπου.

Μετά από δεκαετίες χωρίς κανένα αποτέλεσμα, η καθηγήτρια Δώρα Κατσωνοπούλου αμφισβήτησε αυτή τη διάχυτη υπόθεση. Ο Ερατοσθένης είχε γράψει για το πώς το άγαλμα του Ποσειδώνα ήταν ακόμα ορατό στον «πόρο». Οι μελετητές στο παρελθόν ερμήνευσαν αυτό ότι σημαίνει πέρασμα μέσα από το νερό, αναφερόμενοι στον Κορινθιακό κόλπο σε αυτό το πλαίσιο.

Ωστόσο, η Κατσωνοπούλου υποστήριξε ότι ο Ερατοσθένης αναφερόταν σε λιμνοθάλασσα. Έτσι, αντί να γλιστρήσει η Ελίκη στη θάλασσα, η θάλασσα είχε ανέβει και σχημάτισε μια λιμνοθάλασσα πάνω από την πόλη, η οποία είχε βυθιστεί λόγω του σεισμού. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει σήμερα λιμνοθάλασσα δίπλα στον Κορινθιακό κόλπο στη γνωστή γειτονιά της Ελίκης, αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η λιμνοθάλασσα πρέπει να έχει γίνει λάσπη και να έχει γίνει πεδιάδα.

Η Ελίκη σήμερα

Ερείπια της αρχαίας πόλης της Ελίκης. Προσφορά: Wikimedia Commons, CC-BY-SA 2.5

Μετά από χρόνια ερευνητικής εργασίας από το Helike Project , με επικεφαλής την Κατσωνοπούλου, η αρχαία πόλη ανακαλύφθηκε τελικά ξανά το 2001. Αντί να ψάξουν στα ανοιχτά νερά, έσκαψαν στην πεδιάδα ακριβώς δίπλα στον Κορινθιακό Κόλπο. Σκάβοντας στα ξερά πλέον ιζήματα του ποταμού, ανακάλυψαν ερείπια αρχαίας πόλης.

Τα ερείπια αυτής της πόλης αποκάλυψαν στοιχεία κατοχής πολλών αιώνων. Ταιριάζει με τους λογαριασμούς της Ελίκης. Επιπλέον, στο στρώμα της πόλης που χρονολογείται στον τέταρτο αιώνα π.Χ., υπάρχουν σαφείς ενδείξεις καταστροφής και πυρκαγιάς. Δεν υπάρχουν στοιχεία για περαιτέρω κατοίκηση αυτού του οικισμού μετά από αυτό το στρώμα καταστροφής. Όλα αυτά ταιριάζουν με την καταστροφή της Ελίκης.

Πρόσθετη επιβεβαίωση ότι αυτή είναι η σωστή τοποθεσία, είναι ότι οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στοιχεία θαλάσσιας ζωής ανάμεσα στα ερείπια. Αυτό δείχνει ότι η θάλασσα την είχε σκεπάσει για ένα διάστημα. Με αυτά τα στοιχεία, το μυστήριο της Ελίκης λύθηκε. Δεν ήταν κάτω από τα κύματα της θάλασσας. Μάλλον, η Ελίκη βρισκόταν κάτω από τα πόδια όλων όλη την ώρα, κάτω από το έδαφος ακριβώς δίπλα στον Κορινθιακό Κόλπο. Πηγή: greekreporter-com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου