Αίτνα, Ιταλία: Πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες είπαν φοβερές ιστορίες για το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης

                                                                                Photo by https://www.deviantart.com/freelex30

17/7/2025

Οι θρύλοι και οι φοβερές ιστορίες που έπλαθαν οι αρχαίοι Έλληνες για όλα όσα συνέβαιναν εκείνη την εποχή, άμεσα και καταλυτικά συνδέονταν με την πραγματικότητα που βίωναν! 

Δεν θα ήταν λοιπόν δυνατόν, οι αρχαίοι πρόγονοί μας να μην μιλήσουν πρώτοι για τις φοβερές εκρήξεις της Αίτνας που τρομοκρατούσε τους ανθρώπους. Και τους τρομοκρατεί μέχρι σήμερα, αιώνες αργότερα. Αρχές του φετινού καλοκαιριού, η Αίτνα εξερράγη και τρομαγμένοι άνθρωποι κατέβαιναν από την πλαγιά του βουνού με ένα πυκνό ηφαιστειακό σύννεφο να τρέχει ξοπίσω τους!...

Οι πεποιθήσεις των αρχαίων Ελλήνων για την πανίσχυρη Αίτνα

Η πανίσχυρη Αίτνα, ένα από τα σημαντικότερα ηφαίστεια της Μεσογείου και του αρχαίου κόσμου, αποτελούσε τον φόβο και τον τρόμο για τους κοντινούς πληθυσμούς από την αρχαιότητα ακόμα· έναν κίνδυνος υπαρκτό και ταυτόχρονα θανάσιμο. Δεν προκαλεί εντύπωση που οι άνθρωποι στη σκιά του ηφαιστείου έπλασαν μύθους και θρύλους για την προέλευση και τη φύση του βουνού. Πρώτοι για την Αίτνα μίλησαν οι αρχαίοι Έλληνες. Ο Ήφαιστος, έπειτα από έναν καβγά που είχε με τον Δία στον Όλυμπο, διώχθηκε από την κατοικία των θεών και κατέφυγε στην Αίτνα όπου και κατασκεύασε το σιδηρουργείο του, σε μια γιγάντια τρύπα που δημιουργήθηκε από την πτώση του. Η λάβα που αναβλύζει κάθε τόσο σήμερα από την κορυφή του ηφαιστείου, οι σπινθήρες που φαίνονται να τινάζονται ψηλά, καυτοί και θανάσιμοι, δεν είναι τίποτα περισσότερο από τις σπίθες που βγάζει το σφυρί του θεού καθώς συνεχίζει να δουλεύει αγόγγυστα το μέταλλο στα έγκατα του ηφαιστείου.

Σε έναν άλλο αρχαιοελληνικό μύθο πάλι, πρωταγωνιστής είναι ο γίγαντας Τυφωεύς. Για ακόμα μία φορά, κάποιος που αμφισβήτησε το Δία βρέθηκε να χάνει από τον ακατάβλητο πατέρα των θεών στη μάχη που ακολούθησε. Μάλιστα, ο Δίας τον έδεσε χειροπόδαρα στη νήσο της Σικελίας. Τα πόδια του δέθηκαν στο ακρωτήριο Lilibeo, το δεξί του χέρι στο Cape Faro και το αριστερό κάτω από το Cape Passero. Το κεφάλι του θάφτηκε κάτω από την Αίτνα, και κάθε τόσο, όταν το ηφαίστειο μουγκρίζει, τινάζει λάβα και δονείται από σεισμούς, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η φωνή του γίγαντα που ακόμα και σήμερα παραπονιέται για τη μοίρα που του επιφύλασσε ο Δίας και η οργή του.

Η τρίτη ιστορία για την Αίτνα, αφορά τον έρωτα του νεαρού βοσκού Άκις για την νύμφη Γαλάτεια. Η ομορφιά της ήταν τόσο λαμπρή και φημισμένη που ο γνωστός από την Οδύσσεια γίγαντας Πολύφημος, θέλησε να την κάνει δική του. Έτσι λοιπόν, με την τεράστια δύναμη που του έδωσε η φύση, ο Πολύφημος κατάφερε να σκοτώσει τον νεαρό βοσκό ρίχνοντας πέτρες εναντίον του. Ο Πολύφημος είναι στην πραγματικότητα το Όρος Αίτνα· το μάτι του είναι ο κρατήρας στην κορυφή του, ενώ κάθε τόσο οι πέτρες που εκσφενδονίζει το ηφαίστειο, είναι αποτέλεσμα της συνήθειας κάθε γίγαντα να πετάει γιγάντιους ογκόλιθους προς τη θάλασσα.

Με το πέρασμα του χρόνου, νέοι μύθοι και ιστορίες πλάστηκαν από τους ανθρώπους. Σε μία από αυτές εμπλέκεται ακόμα και η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Ά και ο Ναύαρχος Νέλσον, η μάστιγα του ναυτικού στόλου του Ναπολέοντα στο Τραφάλγκαρ. Ακόμα και σήμερα είναι αρκετοί οι ντόπιοι Ιταλοί που πιστεύουν πως το ηφαίστειο είναι ζωντανό, ένα πλάσμα που κάθε τόσο ξυπνάει και σκορπάει το θάνατο με το πέρασμα της λάβας. 

Έτσι, όταν ακούνε τη γη να τρίζει και την κορυφή του βουνού να τυλίγεται από πυκνούς καπνούς τέφρας, πλησιάζοντας κάποια σπίτια, οι κάτοικοι αφήνουν μπουκάλια με κρασί στις κουζίνες τους, προσφορά στο θεό του ηφαιστείου. Αν η Αίτνα αρκεστεί σε αυτές τις προσφορές, η λάβα της προσπερνάει τα σπίτια αυτά χωρίς να τα πειράξει. -Απόσπασμα άρθρου /Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου