Χριστός Ανέστη εκ Νεκρών, μέρος 2ο: Προδοσία και σύλληψη του Ιησού - Άραγε κατανοούμε τι τιμούμε αυτές τις ημέρες;

Πασχαλινά έθιμα μιας άλλης εποχής - Σήμερα κανείς δεν ζωγραφίζει
πάνω στα κόκκινα αυγά... 
20/4/2022

Η Ανάσταση είναι από τις πιο σημαντικές εορτές της Ορθοδοξίας. Οι ημέρες της νηστείας, εγκράτειας και προβληματισμού, η εβδομάδα των Παθών και η Σταύρωση μάς οδηγούν στην Ανάσταση του Χριστού, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου... 

Η προδοσία και η σύλληψη του Ιησού

Μέρος 2ο:

"Αφού προσευχήθηκε ο Ιησούς, βγήκε μαζί με τους μαθητές του και πήγαν στην απέναντι πλευρά του χειμάρρου των Κέδρων. Εκεί ήταν ένας κήπος, όπου μπήκε ο Ιησούς και οι μαθητές του. 

Αυτόν τον τόπο τον ήξερε κι ο Ιούδας, αυτός που τον πρόδωσε [...].

Έρχεται λοιπόν εκεί ο Ιούδας με Ρωμαίους στρατιώτες και φρουρούς του ναού, που του έδωσαν οι αρχιερείς και οι Φαρισαίοι, οπλισμένους και με δαυλούς και λυχνάρια στα χέρια τους. Ο Ιησούς τα ήξερε όλα όσα τον περίμεναν. Προχώρησε λοιπόν προς το μέρος τους και τους ρωτάει: 

"Ποιον γυρεύετε;" "Τον Ιησού από τη Ναζαρέτ", του αποκρίνονται. Του λέει ο Ιησούς: "Εγώ είμαι". Ο Ιούδας που τον είχε προδώσει, στεκόταν κι αυτός εκεί ανάμεσά τους. Μόλις, λοιπόν, τους είπε ο Ιησούς "εγώ είμαι", πισωδρόμησαν κι έπεσαν καταγής. Τότε τους ρώτησε πάλι: "Ποιον γυρεύετε;" Κι αυτοί είπαν: "Τον Ιησού από τη Ναζαρέτ". "Σας είπα ότι εγώ είμαι", τους αποκρίθηκε ο Ιησούς. "Αν λοιπόν γυρεύετε εμένα, αφήστε τους αυτούς να φύγουν". Έτσι εκπληρώθηκε ο λόγος που είχε πει: "Δαν άφησα να χαθεί ούτε ένας από αυτούς που μου εμπιστεύτηκες [...]". Χωρίο δεύτερο (Κατά Ιωάννην 17,18-19,8)

Γεγονότα, τα οποία άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο, κι ανεξαρτήτως της πίστεως του, τα γνωρίζει (είτε τα αποδέχεται είτε όχι). Εμείς, ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι, με τη βοήθεια της νηστείας και της περισυλλογής, εκφράζουμε την "συμμετοχή" μας στο Θείο Δράμα, και προσπαθούμε να κατανοήσουμε την συμπεριφορά και τα κίνητρα των ομοίων μας που έστειλαν τον Υιό του Θεού στον Σταυρό. 

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, ότι πολλοί στην εποχή μας που υποστηρίζουν πως είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, δεν συμπεριφέρονται με Αγάπη προς τον πλησίον τους, δηλαδή περιφρονούν την βασική διδασκαλία του Ιησού. Αντίθετα, είναι προσκολλημένοι στην ρηχότητα και τις "εντολές" της υλικής επίδειξης, με συνέπεια να συμπεριφέρονται βάναυσα μέσα στην κοινωνία, και ούτε καν να το συνειδητοποιούν. Αυτοί οι άνθρωποι σε τι διαφέρουν από εκείνους που χλευάζουν την Ορθοδοξία; Και τίθεται αναπόφευκτα το ερώτημα: Κατανοούμε τι τιμούμε αυτές τις ημέρες; Και, είμαστε σε θέση να γίνουμε καλύτεροι; 

Μπορείτε να διαβάσετε το 1ο μέρος εδώ

Μπορείτε να διαβάσετε το 3ο μέρος εδώ

Μπορείτε να διαβάσετε το 4ο μέρος εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου