Χριστός Ανέστη εκ Νεκρών, μέρος 4ο: Τι ζητάτε τον ζωντανό ανάμεσα στους νεκρούς;


 23/4/2022

Αν η μοίρα του ανθρώπου είναι η μοίρα του Ιησού, κι αν αυτό το έχει συνειδητοποιήσει ο θνητός, τότε γιατί εξαπλώνεται σήμερα η κακία στον κόσμο ως η χειρότερη πανδημία όλων των αιώνων;

 Ο θάνατος του Ιησού

 Μέρος 4ο

"Ήταν περίπου δώδεκα η ώρα το μεσημέρι, κι έπεσε σκοτάδι σε όλη την γη ως τις τρεις το απόγευμα, γιατί χάθηκε ο ήλιος. Το παραπέτασμα του ναού σκίστηκε στην μέση. Τότε ο Ιησούς κραύγασε με δυνατή φωνή και είπε:

"Πατέρα, στα χέρια σου παραδίνω το πνεύμα μου". 

Μόλις το είπε αυτό, ξεψύχησε. Όταν ο Ρωμαίος αξιωματικός είδε αυτό που έγινε, δόξασε τον Θεό και είπε:

"Πραγματικά αυτός ο άνθρωπος ήταν αθώος!"

Κι όλοι όσοι είχαν μαζευτεί εκεί για να δουν το θέαμα, μόλις είδαν αυτά που έγιναν, έφευγαν χτυπώντας μετανιωμένοι τα στήθη τους. Όλοι οι γνωστοί του στεκόταν μακριά. Μαζί τους τα παρακολουθούσαν αυτά και γυναίκες που τον είχαν ακολουθήσει από την Γαλιλαία". 

 Η ανάσταση του Ιησού


"Την Κυριακή όμως, από τα βαθιά χαράματα, ήρθαν γυναίκες στον τάφο έχοντας μαζί τους τα αρώματα που είχαν ετοιμάσει. Μαζί τους και μερικές άλλες. Βρήκαν τότε την πέτρα κυλισμένη από το μνήμα και, όταν μπήκαν σ΄ αυτό, δεν βρήκαν το σώμα του Κυρίου Ιησού. Καθώς απορούσαν γι΄ αυτό, φάνηκαν μπροστά τους δύο άντρες με αστραφτερές στολές

Κι ενώ κατατρομαγμένες είχαν σκυμμένο το πρόσωπό τους προς την γη, τις ρώτησαν:

"Τι ζητάτε τον ζωντανό ανάμεσα στους νεκρούς; Δεν είναι εδώ, αναστήθηκε! Θυμηθείτε τι σας είπε, όταν ακόμη ήταν στην Γαλιλαία. Σας είπε ότι ο Υιός του Ανθρώπου  πρέπει να παραδοθεί στα χέρια των εχθρών του Θεού, να σταυρωθεί και την τρίτη ημέρα ν΄ αναστηθεί". Θυμήθηκαν τότε τα λόγια του...". (Κατά Λουκάν, 23,36-53)

Γεγονότα που χάραξαν την ανθρώπινη μοίρα στο διάβα των αιώνων, γεγονότα που χάραξαν βέβαια και την δική μας σύγχρονη συμπεριφορά, είτε πιστεύουμε είτε όχι στην Ορθοδοξία. Αναπτύχθηκαν θεωρίες και δόθηκαν εξηγήσεις και ερμηνείες για όλα όσα τότε συνέβησαν, αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε ο Χριστιανισμός, κι άλλους τους οδήγησε κοντά στον Θεό, άλλους τους απομάκρυνε. 

Δεν θα κριθεί εδώ αυτός που κατηγορεί την Πίστη στον Θεό. Ο καθένας για τον εαυτό του και στην βάση της δικής του προσωπικότητας, έχει ή δεν έχει την Πίστη του. 

Είναι όμως συνετό, έκαστος εξ ημών να σέβεται την Πίστη του συνανθρώπου του, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτή η Πίστη εκφράζεται (και δεν προσβάλλει ή υβρίζει κανέναν). 

Για εμάς τους Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους, η Ανάσταση του Κυρίου είναι όχι απλά συμβολική, αλλά τρόπος σκέψης και πράξης, δηλαδή ζωής. Ή θα έπρεπε να είναι. 

Μπορείτε να διαβάσετε το 1ο μέρος εδώ, το 2ο μέρος εδώ και το 3ο μέρος εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου