Μια φορά και έναν καιρό, στα προ Χριστού τα χρόνια, ζούσε στην Ρόδο ένας Έλληνας διαφορετικός από τους άλλους, ο Διαγόρας ο Γίγαντας!
Η αριστοκρατική του καταγωγή δεν ήταν αποτυπωμένη στα εξωτερικά του χαρακτηριστικά ούτε είχε εμποτίσει τον χαρακτήρα του. Αντίθετα, η τιμιότητα και η αρετή ήταν πάντα οι χρυσοί οδηγοί στην ζωή του!
Έμεινε γνωστός στην πανανθρώπινη ιστορία για τους Ολυμπιακούς Άθλους του, για τα χρυσά μετάλλια που κατέκτησε σε όλους τους αγώνες που έλαβε μέρος! Γι΄ αυτό και ονομάστηκε περιοδονίκης!
Πώς ήταν ο γιος του Δαμαγήτου και της κόρης του Μεσσήνιου ήρωα Αριστομένη; Ένας όμορφος γίγαντας! Πολύ ψηλός, πολύ γεροδεμένος, ιδιαίτερα όμορφος, αλλά και έξυπνος, δυνατός και ευκίνητος!
Πώς αγωνιζόταν αυτός ο μοναδικός Έλληνας πυγμάχος και γι΄ αυτό έγινε διασημότητα στην εποχή του αλλά και στους κατοπινούς αιώνες; Πήγαινε κατευθείαν πάνω στον αντίπαλό του, ούτε έστριβε ούτε έσκυβε. Δεν προσπαθούσε καν να αποφύγει τα χτυπήματα του αντιπάλου του, γι΄ αυτό και ονομάστηκε ευθυμάχας!
Σε ποιους αγώνες σήκωσε το χρυσό μετάλλιο και «ανάγκασε» τον Πίνδαρο να τον υμνήσει στα ποιήματά του (τους Ολυμπιόνικους) κι έτσι να τον απαθανατίσει στον πανανθρώπινο χρόνο; Στην 79η Ολυμπιάδα το 464 π.Χ., καθώς και στους μεγάλους πανελλήνιους αγώνες (στα Ολύμπια, στα Πύθια, στα Ίσθμια 4 φορές, στα Νέμεα δύο φορές). Δεν παρέλειπε βέβαια ο πυγμάχος μας να αγωνιστεί και σε τοπικούς αγώνες που διοργανώνονταν στο νησί του, αλλά και σε Αθήνα, Αίγινα, Μέγαρα, Θήβα και Άργος.
Όπου εμφανιζόταν ο Διαγόρας, ξεχώριζε τόσο για τον τρόπο που πάλευε όσο και για την ζεστή και ευγενική συμπεριφορά του. Γι΄ αυτό όσοι τον γνώριζαν μαγεύονταν από τον γιγαντόσωμο Διαγόρα και δεν άργησε να γίνει στον αρχαιοελληνικό κόσμο σύμβολο αρετής!
Την ζωή του όλη, εκτός από την συμμετοχή σε αγώνες μακριά από την Ρόδο, την πέρασε στο νησί του, όπου κι έκανε την δική του οικογένεια. Τα παιδιά του, τον Δαμάγητο, τον Ακουσίλαο, τον Δωριέα και την Καλλιπάτειρα, τα εμφύσησε την αγάπη για τον αθλητισμό και την αρετή που πρέπει να διακρίνουν όλους τους ανθρώπους.
Οι γιοι, θαρρείς και δεν γινόταν αλλιώς, περπάτησαν πάνω στα αθλητικά χνάρια του πατέρα τους. Κατέκτησαν κι αυτοί μετάλλια και έγιναν Ολυμπιονίκες, όπως και τα δικά τους παιδιά!
Ο πανέμορφος γίγαντας Διαγόρας και οι γιοι του έμειναν γνωστοί στην ιστορία ως Διαγόριδες, η οικογένεια των Ολυμπιονικών!
Πώς πέθανε ο Ολυμπιονίκης γίγαντας Διαγόρας; Θα μπορούσε να αφήσει την ύστατη πνοή του ήσυχος στο κρεβάτι του; Όχι! Τι έγινε λοιπόν;
Πολύ μεγάλος στην ηλικία πια, ήταν παρών στην 83η Ολυμπιάδα (448 π.Χ.) , όπου οι γιοι του, ο Δαμάγητος (παγκρατιστής) και ο Ακουσίλαος (πυγμάχος), ανέβηκαν στο βάθρο των Ολυμπιονικών. Αμέσως μετά την ανακήρυξή τους σε Ολυμπιονίκες, ευτυχισμένοι και περήφανοι για τον γενάρχη τους, τον ανέβασαν στους ώμους τους και τον περιέφεραν στο στάδιο θριαμβευτικά.
Οι Έλληνες του σταδίου ζητωκραύγαζαν, καθώς αντίκριζαν τον ηλικιωμένο πια γίγαντα να περνά από μπροστά τους «αιωρούμενος» και τον πείραζαν λέγοντας πως ήθελε από κείνη την θέση να πετάξει προς τον Όλυμπο!
Χαμογελαστός, ο «αρετένιος» πυγμάχος μας, ο Διαγόρας, έκλεισε τα μάτια του, νοιώθοντας ως τα κατάβαθα της ψυχής του την ευτυχία του να είσαι Έλληνας, του να σε αγαπούν οι συμπατριώτες σου, να είσαι Ολυμπιονίκης και η κορυφή των Διαγοριδών! Εκείνα τα μάτια δεν ξανάνοιξαν ποτέ, όμως το ήθος του ως ανθρώπου και πυγμάχου, πέρασε από τα σύνορα του δικού του χρόνου στους πανανθρώπινους αιώνες…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου