Η Ισπανία και το Άγιο Δισκοπότηρο: Είναι το Δισκοπότηρο που φυλάσσεται στον καθεδρικό ναό της Βαλένθια το πραγματικό;

Βρίσκεται το Άγιο Δισκοπότηρο στην Ισπανία; Ο Χουάν ντε Χουάνες ζωγράφισε τον Μυστικό Δείπνο στα μέσα του 16ου αιώνα—με το Δισκοπότηρο να φυλάσσεται στη Βαλένθια. © Wikipedia
18/7/2025

Θρύλοι και πραγματικότητες για το Άγιο Δισκοπότηρο: Ανά τους αιώνες, πολλοί άνθρωποι έψαξαν να το βρουν πιστεύοντας ότι έχει υπερφυσικές δυνάμεις! Οι Ισπανοί πιστεύουν ότι βρίσκεται στην χώρα τους! Αλλά τότε γιατί δεν το έχουν σε περίοπτη θέση;

Ο μύθος του Αγίου Δισκοπότηρου επεκτείνεται και στην Ισπανία. Λέγεται ότι ο Άγιος Λαυρέντιος έφερε εδώ το δισκοπότηρο του Μυστικού Δείπνου, όπου το αναζήτησε ακόμη και ο Χάινριχ Χίμλερ. Μήπως το λείψανο που φυλάσσεται στον καθεδρικό ναό της Βαλένθια είναι το πραγματικό Άγιο Δισκοπότηρο;

-Η ιστορία του Αγίου Δισκοπότηρου επεκτείνεται και στην Ισπανία. Το δισκοπότηρο του Μυστικού Δείπνου λέγεται ότι βρίσκεται στη Βαλένθια στην Κόστα Μπλάνκα.

-Το Σάντο Κάλιζ, που τιμάται στον καθεδρικό ναό της Βαλένθια, ταιριάζει χρονολογικά στην βιβλική ιστορία.

-Οι μεσαιωνικοί ποιητές τροφοδότησαν τον θρύλο του Δισκοπότηρου με τα έπη τους, και οι Ναζί το αναζήτησαν στα Πυρηναία.

Βαλένθια - Αιώνια νεότητα, άπειρη ζωντάνια, αθανασία. Ένα αέναο όνειρο της ανθρωπότητας. Ένα όνειρο που, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, δεν έχει πραγματοποιηθεί. Αλλά εκεί που η πραγματικότητα απογοητεύει, η ανθρωπότητα δημιουργεί τους δικούς της μύθους. Ένας από τους πιο θρυλικούς είναι ο μύθος του Αγίου Δισκοπότηρου, που χαρίζει στον κάτοχό του αυτή ακριβώς την αθανασία.

Το δισκοπότηρο που λέγεται ότι χρησιμοποίησε ο Ιησούς στον Μυστικό Δείπνο με τους μαθητές του για την πρώτη μετουσίωση στην ιστορία του Χριστιανισμού λέγεται ότι διαθέτει αυτές τις υπερφυσικές δυνάμεις. Ο μύθος του δισκοπότηρου του Μυστικού Δείπνου εκτείνεται στους αιώνες, αγγίζοντας χώρες και ονόματα, τόσο πραγματικά όσο και φανταστικά. Ο Άγιος Λαυρέντιος, ο Παρζιβάλ, ο Κρετιέν ντε Τρουά, ο Βασιλιάς Αρθούρος και οι ιππότες του, ο φον Έσενμπαχ, ο Βάγκνερ, ακόμη και ο Χάινριχ Χίμλερ - η λίστα εκείνων που λέγεται ότι φύλαξαν, αγίασαν, συνέθεσαν ποίηση ή κυνηγούσαν το δισκοπότηρο είναι μεγάλη. Ακόμη και ο ήρωας του κινηματογράφου Ιντιάνα Τζόουνς και ο πατέρας του, Δρ. Χένρι Τζόουνς, τον οποίο υποδύεται ο πρόσφατα αποβιώσας ηθοποιός Σον Κόνερι, εμπλέκονται σε έναν σκληρό αγώνα δρόμου με τους Ναζί για το δισκοπότηρο στην ταινία «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία».

Άγιο Δισκοπότηρο: Πώς έφτασε το δισκοπότηρο στην Ισπανία;

Αλλά πού ξεκινά η ιστορία του, πώς προέκυψαν οι θρύλοι που το περιβάλλουν και γιατί πρέπει να βρίσκεται στην Ισπανία, συγκεκριμένα στον καθεδρικό ναό της Βαλένθια, 21 αιώνες μετά τον Μυστικό Δείπνο; Ποιος μπορεί να είναι σίγουρος ότι το Santo Cáliz ή Santo Grial που λατρεύεται εκεί είναι πραγματικά το δισκοπότηρο; «Προσωπικά πιστεύω, φυσικά, ότι το λείψανο που φυλάσσεται στη Βαλένθια είναι το δισκοπότηρο του Μυστικού Δείπνου», λέει ο Lorenzo Guardino. «Αλλά οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί πιστεύουν επίσης ότι αυτό είναι τουλάχιστον θεωρητικά πιθανό». Ο Guardino, μέλος της Βαλενθιανής Hermandad Santo Cáliz de la Cena, της Αδελφότητας του Ιερού Δισκοπότηρου του Μυστικού Δείπνου, δύσκολα μπορεί να κρύψει την υπερηφάνειά του. Οι ειδικοί χρονολογούν το άνω κύπελλο από αχάτη στον 3ο έως 1ο αιώνα π.Χ. Αυτό το μπολ από αχάτη πιθανότατα τοποθετήθηκε σε βάση από όνυχα και σε κεντρικό κομμάτι με επιχρυσωμένες λαβές τον 12ο αιώνα.

Στην Ισπανία, ένα Δισκοπότηρο που φυλάσσεται στη Βαλένθια λατρεύεται ως το Άγιο Δισκοπότηρο. © Ángel García
Το γεγονός ότι το δισκοπότηρο έφτασε στην Ισπανία οφείλεται στον Άγιο Λαυρέντιο, υποστηρίζει ο Γκουαρντίνο, εξηγώντας τον ρόλο του προστάτη αγίου του στην ιστορία του Δισκοπότηρου. Στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ., ο Ισπανός Λορέντζο ήταν ένας από τους διακόνους υπό τον Πάπα Σίξτο Β' στη Ρώμη, όπου, σύμφωνα με την παράδοση, το δισκοπότηρο έφερε ο Άγιος Πέτρος. «Για δύο αιώνες, το λείψανο ήταν τότε το δισκοπότηρο των πάπων», σύμφωνα με τα γραπτά του Γερμανού ιστορικού Μίκαελ Χέζεμαν. Είναι ειδικός σε παραεπιστημονικά, σύγχρονα και εκκλησιαστικά ιστορικά θέματα και έχει μελετήσει σε βάθος τον θρύλο του Αγίου Δισκοπότηρου.

Άγιο Δισκοπότηρο στην Ισπανία: Ο Άγιος Λαυρέντιος Κρύβει Δισκοπότηρο στα Πυρηναία

Αναφέρει ότι, αντιμέτωπος με τον διωγμό των Χριστιανών και των ιερών τους από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Βαλέριο, ο πιστός Λαυρέντιος μετέφερε το λείψανο, το οποίο είχε και υλική αξία, σε ασφαλές μέρος. Το ασφαλέστερο μέρος που μπορούσε να φανταστεί ήταν πιθανώς η πατρίδα του, η Ουέσκα στην Αραγονία, στη βόρεια Ισπανία. Ο Λαυρέντιος, ο οποίος αργότερα αγιοποιήθηκε, πέθανε μαρτυρικά και το δισκοπότηρο φαινόταν να έχει σωθεί προς το παρόν.

«Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι το δισκοπότηρο από αχάτη τιμούνταν ως κειμήλιο στο μοναστήρι του Σαν Χουάν ντε λα Πένια, βόρεια της Ουέσκα, από τον 12ο αιώνα», λέει ο Χέσεμαν. Σύμφωνα με την έρευνα του ιστορικού, μεταφέρθηκε εκεί αφού είχε κρυφτεί σε μέρη όπως μια σπηλιά στα Πυρηναία και τον καθεδρικό ναό στη Χάκα - εν μέρει για προστασία κατά τη διάρκεια της μαυριτανικής κυριαρχίας. Ωστόσο, κατόπιν αιτήματος της Ρώμης, το δισκοπότηρο από αχάτη ξεκίνησε από το Σαν Χουάν ντε λα Πένια το 1399, πρώτα καθ' οδόν προς τη Σαραγόσα, στη συνέχεια προς τη Βαρκελώνη και τέλος προς τη Βαλένθια, όπου βρίσκεται στην κατοχή του καθεδρικού ναού από το 1437. Η διαδρομή του Αγίου Δισκοπότηρου από τα Πυρηναία προς τη Βαλένθια μπορεί πλέον να εντοπιστεί στην τουριστική διαδρομή Ruta del Santo Grial. Λέγεται επίσης ότι μαρτυρά τη σύνδεση μεταξύ του βασιλιά της Βαλένθια Χάιμε Α' και των Ναϊτών Ιπποτών.

Κυνήγι του Αγίου Δισκοπότηρου: Μοναχός συνάντησε τον Χίμλερ κατά την αναζήτησή του για το δισκοπότηρο στην Ισπανία

Το λείψανο επρόκειτο να φύγει από την πόλη της Βαλένθια δύο φορές ακόμη για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Την πρώτη φορά, κατά την εισβολή των στρατευμάτων του Ναπολέοντα το 1808 - για να μην πέσει σε γαλλικά χέρια - μεταφέρθηκε στο Αλικάντε και ακόμη και στην Ίμπιζα και την Πάλμα ντε Μαγιόρκα στις Βαλεαρίδες Νήσους. Και πάλι, με το ξέσπασμα του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου το 1936, κρύφτηκε στην περιοχή της Βαλένθια πριν μπορέσει να επιστρέψει στο ιερό του στον καθεδρικό ναό.

Η Βαλένθια, αυτή η τελευταία τοποθεσία, ήταν άγνωστη στον Χάινριχ Χίμλερ. Αναζητούσε το Άγιο Δισκοπότηρο, το οποίο πίστευε ότι υποσχόταν την αθανασία, στην περιοχή όπου βρισκόταν περίπου 500 χρόνια νωρίτερα - στα Πυρηναία. Η ιστορία για την αναζήτηση του Αγίου Δισκοπότηρου από τους Ράιχσφύρερ-SS, την οποία ο Ισπανός Αντρέου Ριπόλ θα διηγούνταν περισσότερα από 60 χρόνια αργότερα, συνέβη στις 23 Οκτωβρίου 1940. Ενώ ο Χίτλερ προσπαθούσε να πείσει τον Φράνκο στο Εντάγιε, στα γαλλικά σύνορα, να συμμετάσχει στον πόλεμό του εναντίον του υπόλοιπου κόσμου - δεν θα τα κατάφερνε, καθώς ο Φράνκο ήταν πολύ επιφυλακτικός - ο Ράιχσφύρερ-SS Χίμλερ επισκέφθηκε το απομακρυσμένο Αβαείο του Μονσεράτ γύρω στο μεσημέρι.

Ναζί σε αναζήτηση του Αγίου Δισκοπότηρου στη Βαλένθια

Ο Ρίπολ, τότε νεαρός μοναχός και ο μόνος γερμανόφωνος στο Μοναστήρι του Μοντσεράτ, στάλθηκε από τους ανωτέρους για να παραλάβει τον Γερμανό. Ο Χίμλερ είχε ρωτήσει με μεγάλο ενδιαφέρον για το λείψανο του Αγίου Δισκοπότηρου, θυμήθηκε ο Ρίπολ το 2002 σε έναν Ισπανό συγγραφέα που έγραψε ένα ολόκληρο βιβλίο για την αναζήτηση του Αγίου Δισκοπότηρου από τους ναζί, περίπου εκείνη την ημέρα του Οκτωβρίου του 1940. Αλλά γιατί η εμμονική αναζήτηση του Χίμλερ για το δισκοπότηρο, το οποίο υποτίθεται ότι έδινε υπερφυσικές δυνάμεις, τον οδήγησε στο Αβαείο του Μοντσεράτ;

Το τελευταίο κομμάτι του παζλ προέρχεται από τους θρύλους του Μεσαίωνα και την περαιτέρω επεξεργασία τους στη γερμανική λογοτεχνία και μουσική. Ο Χίμλερ άκουγε τον Βάγκνερ και ο Βάγκνερ διασκεύασε την ιστορία του Βόλφραμ φον Έσενμπαχ για το Δισκοπότηρο. Στο έπος του «Πάρτσιβαλ», ο Έσενμπαχ τοποθετεί το δισκοπότηρο του Μυστικού Δείπνου στο Κάστρο του Δισκοπότηρου του βασιλιά Τίτουρελ, που βρίσκεται σε μια οροσειρά. Το όνομα του κάστρου: Μονσαλβάτ. Το συμπέρασμα του Χίμλερ ότι αυτό πρέπει να είναι το Αβαείο του Μοντσερράτ στα Πυρηναία αποδείχθηκε ψευδές. Αυτός, όπως και ο Φύρερ του, έπρεπε να επιστρέψει στο Ράιχ με άδεια χέρια.

Άγιο Δισκοπότηρο στη Βαλένθια: Η Αληθινή Ιστορία

Ίσως μια ματιά στη λογοτεχνική παράδοση του θρύλου του Δισκοπότηρου θα τον είχε σώσει από τέτοιες παράλογες περιπέτειες. Ο ίδιος ο φον Έσενμπαχ πιθανότατα βάσισε το «Παρζιβάλ» του, το οποίο έγραψε στις αρχές του 13ου αιώνα, σε άλλες πηγές. Ο Γάλλος ποιητής Κρετιέν ντε Τρουά θεωρείται ο εμπνευστής της λογοτεχνικής διασκευής της ιστορίας του Δισκοπότηρου. Ήταν επίσης ο πρώτος που συνέδεσε το δισκοπότηρο του Μυστικού Δείπνου σε λογοτεχνική μορφή με τη μορφή του Περσεβάλ (Παρζιβάλ) και τον θρύλο του Αρθούρου στα τέλη του 12ου αιώνα. Ωστόσο, το έργο του παρέμεινε ημιτελές λόγω ενός μυστηριώδους θανάτου. Τόσο ο φον Έσενμπαχ όσο και ο Γάλλος ποιητής Ρομπέρ ντε Μπορόν επανεξέτασαν αργότερα το μοτίβο από το ημιτελές μυθιστόρημα του Κρετιέν.

Για τον ιστορικό και ειδικό στο Δισκοπότηρο, Michael Hesemann, το de Troyes αποτελεί επίσης τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των θρύλων που περιβάλλουν το Άγιο Δισκοπότηρο και το Santo Cáliz, που τιμάται στη Βαλένθια. «Όλα υποδηλώνουν ότι η λατρεία και η ιστορία του Santo Cáliz αποτελούν το πρότυπο για τον θρύλο του Αγίου Δισκοπότηρου, ο οποίος ενέπνευσε τον Γάλλο Chrétien de Troyes να δημιουργήσει το Perceval του γύρω στο 1180».

Άγιο Δισκοπότηρο στην Ισπανία: Καμία φανατική λατρεία στη Βαλένθια

Δεδομένης της ταραγμένης ιστορίας του δισκοπότηρου και των Φυλάκων του Δισκοπότηρου, καθώς και των κυνηγών που, στην απληστία τους να κατέχουν το λείψανο, έχτισαν μια θέση στην ιστορία - τουλάχιστον, έγιναν αθάνατοι - η τρέχουσα τοποθεσία του στον Καθεδρικό Ναό της Βαλένθια είναι εκπληκτικά μη εντυπωσιακή. Η είσοδος στο Capilla del Santo Cáliz είναι σχεδόν παραβλεπόμενη, τόσο δυσδιάκριτη είναι η πέτρινη πλάκα που δείχνει το δρόμο προς το ιερό. Η Aula Capitular Antigua, η οποία στεγάζει το δισκοπότηρο σήμερα, είναι ένα απλό αλλά ελκυστικό γοτθικό παρεκκλήσι του καθεδρικού ναού. Ο Βαλενθιανός Επίσκοπος Vidal de Blanes το έχτισε για σκοπούς μελέτης μεταξύ 1356 και 1369.

Αντίγραφα του Αγίου Δισκοπότηρου πωλούνται στην Ισπανία. Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ τέλεσε την Ευχαριστία με το Δισκοπότηρο κατά την επίσκεψή του στη Βαλένθια το 2006. © Ángel García
Αλλά ούτε οι συγκινημένοι πιστοί ξαπλώνουν στα σκαλιά μπροστά από το πολυγωνικό ιερό, ούτε οι φανατικοί με την επιθυμία για αιώνια ζωή προσπαθούν να αποκτήσουν το Δισκοπότηρο. Τουρίστες με ακουστικά και γεμάτα ενδιαφέρον βλέμματα μπαίνουν στο παρεκκλήσι. Και οι περισσότεροι από αυτούς πιθανότατα δεν γνωρίζουν καν ότι στέκονται μπροστά σε ένα από τα πιο σημαντικά κειμήλια του Χριστιανισμού μέχρι που μια φωνή το ψιθυρίζει στα αυτιά τους. Αλλά το Santo Cáliz έχει λάβει ιδιαίτερη προσοχή δύο φορές. Κατά την επίσκεψή του στη Βαλένθια το 2006, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' τέλεσε την Ευχαριστία με το δισκοπότηρο του Μυστικού Δείπνου, όπως ακριβώς έκανε ο προκάτοχός του Ιωάννης Παύλος Β' το 1982.

Στο κατάστημα με σουβενίρ του καθεδρικού ναού στη Βαλένθια, ένα αντίγραφο του Αγίου Δισκοπότηρου διατίθεται για περίπου 20 ευρώ. Η μοναχή μας διαβεβαιώνει ότι αυτό το Santo Cáliz είναι το best seller σε ολόκληρο το κατάστημα. Ο θρύλος του Δισκοπότηρου είναι, άλλωστε, αθάνατος. -Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου