Πραντούνας Χρήστος, ο λεοντόθυμος Μακεδονομάχος που έδωσε την ζωή του για την πατρίδα

 
5/7/2025

Ο λεοντόθυμος Χρήστος Πραντούνας, εκ Παλαιάς Ελλάδος, Αρχηγός, έδωσε την ζωή του διά την Πατρίδα.

Σε βλέπω πάλι νοερώς, Πραντούνα, μέσ΄ στη μάχη!

Έτσι φερθήκαν πάντοτε οι Μακεδονομάχοι...

Γι΄ αυτό με δάφνη και μυρτιές κι εγώ θα σας στολίσω

κι όσο μπορώ καλύτερα, για σε, θα τραγουδήσω...

Ξυπνάτε, εσείς, που πέσατε με σφαίρες και κοιμάσθε,

είναι η γης ελεύθερη τότε, που πολεμάτε...

Πενήντα χρόνια επέρασαν, όπου  σας εκτυπήσαν.

μ΄ ακδίκητους, γνωρίζετε, εσάς, δεν σας αφήσαν!...

Πηγή: "Οι Πρωτοπόροι του Μακεδονικού Αγώνος 1903-1909", Παύλου Γύπαρη, Αθήναι 1962.

Χρήστος Πραντούνας (1873-28 Απριλίου 1906), ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα. Πολέμησε για την Λευτεριά, πατώντας πάνω στα χνάρια των ηρώων του 1821, μην λογαριάζοντας την ζωή του. Στις 28 Απριλίου (κατά άλλες πληροφορίες στις 21) του 1906 δολοφονήθηκε από βούλγαρους κομιτατζήδες στην λίμνη των Γιαννιτσών.

Για τον ήρωα αυτόν έγραφε η ΦΩΝΗ ΝΑΞΟΥ ΠΑΡΟΥ το 1930:

"...Ο Χρήστος με δύο συντρόφους του αποφάσισε να καταστρέψει το κρησφύγετο των δολοφόνων. Ξεκίνησε μεταμφιεσμένος για το χωριό, κοντά στο χωριό υπήρχε ένα φρεάτιο, από το οποίο οι κομιτατζήδες κατέβαιναν και σε ένα θάλαμο έκαναν τα συμβούλια τους.

Ήταν νύκτα όταν έφθασαν στο χώρο, πέρα της νύχτας το πηγάδι δεν ήταν ξερό και το άνοιγμα για να φθάσουν στο θάλαμο ήταν στη μέση του πηγαδιού. Με μύριες δυσκολίες ο Χρήστος κατέβηκε πρώτος κρεμασμένος από ένα σχοινί. Αμέσως μετά κατέβηκαν και οι δύο σύντροφοί του. Ο ατρόμητος οπλαρχηγός ψηλαφώντας μέσα στο σκοτάδι, βάδιζε εντός του υπογείου εκείνου διαδρόμου ώσπου έφθασε σε μια μικρή ξύλινη κλισμένη πόρτα, όπισθεν της οποίας ακουγόταν ομιλίες. Οι κομιτατζήδες συνεδρίαζαν.

Χωρίς να χάσει καιρό ο ήρωας σπρώχνει την πόρτα, και πέφτει με πάταγο μπροστά στους δολοφόνους κρατώντας τη πελώρια μαχαίρα του. Οι Βούλγαροι δεν κατόρθωσαν ούτε τα όπλα τους να πιάσουν από τον πανικό τους. Η μαχαίρα και οι σφαίρες των Ελλήνων σκότωσαν και τους δεκαέξι κομιτατζήδες που ήταν μέσα στο θάλαμο.

Όπλα Μάνλιχερ, πυρίτις, σφαίρες, βόμβες, χειροβομβίδες βρισκόταν σε αφθονία μαζί με πλείστα έγγραφα και καταλόγους δολοφονιών και κακουργιών εναντίον των Ελλήνων. Το όνομα του Καψάλη έσπειρε τρόμο στους δολοφόνους ..."

Όπως επίσης αναφέρεται σε αυτά τα δημοσιεύματα ο καπετάν Καψάλης (αυτό το όνομα χρησιμοποιούσε ο Χρήστος Πραντούνας μιας και ο Καψάλης ήταν πρόγονος του από τη μεριά της μητέρας του) ποτέ δεν παρέβλεπε από τα χωριά που περνούσε  "… δια γλώσση πειστικωτάτη συνέστησεν εις τους χωρικούς να παραμένωσι πιστοί εις τας εθνικάς των παραδόσεις και να μη παρασύρωνται από παραινέσεις ταραχοποιών κομιτατζήδων". (Πηγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου